topLeft leftShadow
Aurelia Grozajova IFBB professional bodybuilder
eng

Interview 2002

Bodybuilding Center - Necenzúrované interview s Auréliou Grožajovou reprezentantkou SR v športovej kulturistike vo váhe nad 57 kg.

Vráťme sa celkom na začiatok. Kedy si začala s kulturistikou, ako si sa dostala k tréningu s činkami a aké boli Tvoje prvé skúsenosti s posilňovaním?
Začala som seriózne cvičit 21.3.1993, odkedy si vediem cvičebný denník. K prvým činkám som sa dostala, keď manžel chcel vyhodit svoje 9 kg jednoručky. Už od začiatku som mala veľkú chuť dvíhat tažké váhy na ktoré som samozrejme nemala, ale nadšenie a chuť cvičit mi to nezobralo.
Väčšina talentovaných kulturistov urobí výrazný pokrok v rozvoji svalovej hmoty v prvých dvoch-troch rokoch. Ako to bolo v Tvojom prípade?
Tiež som zaznamenala výrazný pokrok v prvých rokoch, ale netuším aký bol podiel tuku a svalstva, kedže výživa nebola ideálna a držala som sa hesla čím viac zjem, tým lepšie.
Veľa začínajúcich kulturistov kopíruje tréningy z časopisov. Mala si niekoho, kto Ti radil ako trénovať, alebo si tiež kopírovala tréningy borcov z kulturistických magazínov?
Manžel mi pomáha od začiatku až po dnes s teoretickou prípravou, prvé poznatky sme čerpali z časopisov. Vybrali sme si čo nás zaujalo a po porade a zvážení som cvičila pod jeho dozorom.
Časopisy sú plné tréningov šampiónov, nikde však nenájdeme to podstatné - ako šampióni trénovali, keď začínali, akým tréningom sa dopracovali k prvým výraznejším svalovým prírastkom. Mohla by si pre Bodybuilding Center opísať objemový tréning, ktorým si vypracovala podstatnú čast svojej svalovej hmoty?
Základom môjho prístupu k objemovému tréningu je cvičenie základných cvikov s ťažkými váhami max.6 opakovaní, kvalitná strava a doplnky výživy a dostatok spánku.
Na internete sa stále viac stránok venuje tréningu s vysokou intenzitou - HIT. Aký je Tvoj názor na túto tréningovú filozofiu? Máš osobné skúsenosti s Heavy Duty tréningom Mike Mentzera?
Neoslovil ma, nikdy som ho nevyskúšala.
Pred niekolkými rokmi sa uprednostnoval tréning s vyšším objemom. Najmä kondiční kulturisti často nezvládali vysoký objem práce a väčšina z nich skoncila v hlbokom pretrénovaní. Aká je Tvoja tréningová filozofia? Aké máš skúsenosti s tréningom s vyšším objemom?
Nemala som nikdy pocit pretrénovania, skôr si myslím, že mám ešte rezervy v tréningu. Snažím sa vždy cvičiť s ťažkými váhami v čo najkratšom čase. Lahšie váhy ma oberali o svalovú hmotu a tréning ma vôbec nebavil.
Nikto nepochybuje o význame výživy. Aký podiel na úspechu v kulturistike má podľa Tvojho názoru výživa?
Zo začiatku som výžive neprikladala žiadny význam, ale po určitom čase som aj v tejto oblasti urobila pokrok a ihneď som zaznamenala svalový nárast, ale percentuálne si to netrúfam určiť.
Mohla by si opísať svoj typický jedálniček v objemovom období?
Veľa bielkovín z rôznych zdrojov, uhlohydráty ( ryža, vločky ) a neobmedzené množstvo ovocia a zeleniny+vitamíny a doplnky výživy. Na svojej web stránke mám presnejší popis svojho prístupu v stravovaní počas objemového tréningu.
Väčšina kulturistov trénuje pre vlastné potešenie a mnohým sa nepáči súčasný stupeň svalového rozvoja, ktorý sledujeme na súťažiach. Aký je Tvoj vzťah k súťažnému bodybuildingu? Akých súťaží si sa doteraz zúčastnila?
Som prívrženkynou maximálnych objemov, ale musia byť v súlade s genetickým typom postavy. Mám za sebou viacero súťaží či už pohárových alebo majstrovských súťaží v rámci SR a Európy. Najvýznamnejšie z nich sú ME, kde som bola v roku 2001 bronzová.
So súťažnou kulturistikou sa spája najväcší problém nášho športu - doping. Ide o citlivú oblasť, preto pochopím ak nebudeš chciet na túto otázku odpovedať. Napriek tomu sa chcem spýtať - aké sú Tvoje skúsenosti s dopingom a aký je Tvoj názor na používanie dopingu v kulturistike?
Nemám žiadne skúsenosti s dopingom ani sa ich nesnažím získať. Je to každého osobná vec, ak niekoho teší s jeho pomocou vyhrávat. Ja by som túto cestu nevolila a neverím, že žena užívajúca zvyčajne mužské hormóny osloví pánov svojimi zbraňami, ktoré dávno stratila.
V súvislosti s používaním steroidov a iných zakázaných látok sa vynára otázka používania legálnych suplementov. Aké máš skúsenosti s kreatínom, DHEA, HMB, tribulus terestris a daľšími látkami bežne dostupnými v špecializovaných predajniach? Je nejaký suplement, ktorý by si odporučil(a) ako "zaručene" úcinný?
Z vymenovaných poznám iba creatín a HMB ostatné iba z literatúry. Môžem odporučit najmä creatín, z ktorého mám dobrý pocit ako účinnej látky. HMB som mala jeden čas zaradený vo svojom programe, ale kedže som nevidela ani časom žiadny významný efekt postupne som ho vyradila zo svojich doplnkov výživy. Chcem však zdôrazniť, že čo účinkuje na jedného nemusí na druhého a preto najlepšie si vyskúšat tieto suplementy a urobiť si vlastný názor.
Posunme sa do súčasnosti. Ako trénuješ v objemovom období dnes a aký je rozdiel medzi Tvojím súčasným tréningom a tréningom v Tvojich začiatkoch?
Rozdiel sa týka intenzity tréningu a v hmotnosti závaží. Vylučujem cviky, ktoré mi nepriniesli požadovaný efekt, cvičím len časom overené cviky a to sú predovšetkým základné cviky s veľkými činkami.
Aj keď väčšinu bodybuilderov trápi to, ako získať svalovú hmotu, zaujímavá je aj problematika zhadzovania tuku, či už pred súťažou, alebo z iných dôvodov. Máš vypracovanú nejakú špeciálnu metodiku na zhadzovanie prebytočného tuku?.
Nemám problém so zhadzovaním tuku i keď telo si zvyká aj na diéty. Každá diéta je iná, lebo telo je odolnejšie voči strate tuku. Základom musí byť strava bez tuku a s minimom uhlohydrátov a pri zhadzovaní hmotnosti mi pomáha HCA, bylinkové čaje a čierna káva.
Zásadná otázka v súvislosti so zhadzovaním tuku je problém súčasnej straty svalovej hmoty. Ako sa dá podľa Teba spojiť redukcia tuku so súčasným zachovaním svalovej hmoty?
podľa mojich skúseností len cvičením s ťažkými váhami, klesať len v počtoch opakovaní ak nie je možné odcvičiť tréning tak intenzívne.
Problematika tréningovej frekvencie. Obvykle sa stretneme s použitím rôznych modifikácií splitu. Aký je podľa Teba optimálny čas na zotavenie svalov po tréningu?
V objemovej príprave mám 3 dni voľna v týždni, v predsúťažnej príprave a v diéte sú to len jeden až dva dni v týždni. Trénujem vždy dvojfázovo na obed a večer.
Kulturistika je pre mnohých životným štýlom. Venuješ sa tomuto športu už niekoľko rokov, preto je nepochybné, že máš k nemu silný vzťah. Ako by si definovala svoj vzťah ku kulturistike?
Aj pre mňa je to predovšetkým životný štýl. Chcem sa jej venovať do pokročilého veku, nie len zopár sezón.
Internet priniesol možnost štúdia rôznych názorov na tréning a výživu. Je množstvo stránok, ktoré lepšie alebo horšie informujú o bodybuildingu. Ako sa dívaš na fenomén internetu vo vzťahu ku kulturistike?
Manžel tiež získava nové informácie z internetu a verím, že internet prispeje k rozvoju tohto športu.
V predchádzajúcej otázke sme sa dostali k problematike získavania informácií o kulturistike. Aké miesto zohrávali rôzne informačné zdroje a narábanie s nimi v Tvojom prípade? Spolupracoval(a) si s nejakými odborníkmi, ktorí viedli(vedú) Tvoju prípravu, alebo si sa skôr spoliehal(a) na svoje štúdium a vlastné získavanie potrebných poznatkov?
Pri cvičení a príprave sa spolieham na manžela a naše vlastné poznatky. Avšak vypočujem a prečítam si akýkoľvek názor, ale rozhodnutie spravím sama.
My všetci čo sa venujeme kulturistike, hľadáme niečo, čo nám zabezpečí svalový rast. Chceme svaly, chceme silu a potrebujeme nájsť recept na to, ako tento náš cieľ dosiahnuť. Otázka znie - aký je Tvoj recept na svaly a silu? Co je podľa Teba najdôležitejšie?
Najdôležitejšia je disciplína a optimálne podmienky pri cvičení a výžive.
Náš rozhovor sa dostal k poslednej otázke, ktorú chcem venovať citateľom Bodybuilding Center. Ak je niečo, čo by si chcela odkázať naším čitateľom, môžeš tak urobiť.
Kto má rád tento šport nech sa nenechá odradiť okolím. Cesta k úspechu a k svalovým objemom je tvrdá práca, bez špekulácií a zrýchľovania prirodzených procesov. Výsledky sa u každého dostavia.
Ďakujem za rozhovor.
článok uverejnený aj na www.bbcenter.sk





rightShadow

Aurelia Art Photo